Sağlık Sigortaları Çeşitleri Nelerdir? Ne Zaman Yapılmalıdır?
Sağlık sigortası, temelinde kişileri olası hastalıklarda beklenmeyen maddi yüklerle karşılaşma ihtimaline karşı güvence altına alır.
Rutin doktor kontrollerinden ameliyatlara kadar geniş bir kullanım alanına sahip sağlık sigortası yurt dışına çıkış aşamasında vize başvurusu için de gereklidir. Özel sağlık sigortası (ÖSS), sağlık alanında kişisel ihtiyaçların kolay ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşmasına yardımcı olur. Poliçede belirlenen koşullarda ve miktarda tedavi masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Gereksinimler doğrultusunda geliştirilen ve tercih edilebilecek bir diğer sigorta türü ise tamamlayıcı sağlık sigortası yani TSS’dir. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilmesi için kişinin SGK’lı olması ön koşullu aranır. Türkiye’de yaşayan veya ikamet eden yabancı uyruklu kişiler de TSS’den farklı bir poliçe kapsamında yararlanabilir ve temel sağlık ihtiyaçlarını bu poliçe kapsamında karşılayabilir.
İhtiyaçları karşılamak için tüm sigorta hizmetleri hakkındaki bilgi sigortam.net internet sitesinden alınabilir. Kapsam ve maliyet konusunda ortaya çıkan çeşitlilik, en doğru şekilde değerlendirilerek teklife yansır. Sağlık sigortası fiyatları poliçe kapsamı ve içeriğe göre netlik kazanır. Önceden teklif almak farklı sigorta şirketlerinin sunduğu fiyat ve kapsamları görmeye yardımcı olur.
Sağlık Sigortası Nedir?
Sağlık sigortaları hastalık ve yaralanma durumlarında hastane tedavi masraflarının bir kısmını ya da tamamını karşılar. Bu sayede tedavi ihtiyacı duyan kişiler, bütçe konusunda tedirginlik yaşamaz. İlaç ve ekipman maliyetlerinin kişileri belirli noktalarda zorlayabileceği düşünülerek geliştirilen sigortalar, kişilere oldukça avantaj sağlar. Farklı koşullara içeriğinde yer veren poliçeler, hak sahiplerinin uygun fiyata ve en pratik şekilde hizmet almasına olanak tanır. Sağlık sigortası yaptırmak bu anlamda beklenmeyen sağlık sorunları karşısında her zaman teminat altında olunmasını sağlar.
Sağlık sigortası seçimi yapılırken yatarak tedavi ve ayakta tedavi sunan sigorta seçenekleri incelenebilir. Sigorta türüne göre günlük hayat akışında yaşanabilecek yaralanmalar, ayakta muayene yapılabilecek hastalık ve iyileştirme amacıyla yapılan müdahaleler de kapsama dahil olabilir. Aynı şekilde radyoterapi, kemoterapi ve fizyoterapi seansları da bu çerçevede değerlendirilir.
Sağlık Sigortaları Çeşitleri Nelerdir?
Özel sağlık sigortası (ÖSS) ve tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) farklı sağlık sigortası çeşitleridir. Türkiye vatandaşı olmayanlar için de yabancı sağlık sigortası ve seyahat sigortası seçenekleri bulunur. Sağlık sigortası seçimi yaparken ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Farklı sigorta şirketleri farklı özelliklere ve fiyatlara sahip sigorta poliçeleri sunabilir.
Sık karşılaşılan sağlık sigortaları çeşitleri şu şekildedir;
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Özel Sağlık Sigortası
- Yabancı Sağlık Sigortası
- Seyahat Sağlık Sigortası
Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Farkları ve Fiyatları
Sağlık sigortasının temel iki türü olan özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının hizmetleri farklı detayları içerir. Sağlık sigortası seçimi yapmadan önce kişilerin bu farklılıkları bilmesi gerekir. Özel sağlık sigortasını SGK’lı olan ya da olmayan herkes yaptırabilir. Bu sigorta türü, daha geniş bir kitleyi kapsar. Yurt dışı sağlık sigortası da özel sağlık sigortası kapsamına dahil edilebilir. Tamamlayıcı sigorta ise sadece SGK’lı olanların yaptırabileceği bir sigorta türüdür ve yurt dışında geçerliliği yoktur.
Hastalık sürecinde alınan ilaçların ücretleri özel sağlık poliçesi üzerinden karşılanabilir. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortasında bu imkân yer almaz. Tamamlayıcı sigortanın sunduğu en büyük avantajlardan biri yurt içinde SGK anlaşmalı özel hastanelerde ücretin SGK tarafından ödenmeyen kısmını karşılamasıdır. Özel sağlık sigortası ise kişisel sağlık ihtiyaçlarının giderilmesini kolaylaştırır.
Ortalama olarak özel sağlık sigorta fiyatları geniş bir fiyat aralığına sahiptir. Fiyatlar belirlenirken kişinin yaşı, mevcut hastalıkları, sigorta indirimi gibi durumlar göz önünde bulundurulur. Aynı durum tamamlayıcı sağlık sigortası ücretleri için de geçerlidir. Fiyatlar, poliçe şartlarına ve sigorta şirketine göre farklılık gösterir.